Hardangervidda 2008

Vi har ikke mer enn kommet oss på plass, og bare så vidt fått svelga unna kveldskaffen, før Thorleif - etter at han vært ute av syne i 5 minutter - kommer og vekker oss ut av våre våte drømmer;
- Slik "grabbar", kan det gjøres!


-Toffa, med turens første, ...-Den glade gjengen, (minus fotografen). Fra venstre; Thorleif, Tom og Frode.Oj!-4 kg akkurat, fordelt på 69 særdeles prikkete centimeter. Det er personlig rekord, med pluss 1,5 kg fra førrige.-Det ser ut som om vi skal få spise fisk i morra, ...-Vi ligger i Lavvu, og har det så fint som tenkes kan, ...-Toffa har ikke fått kveldens fineste ørret, men han er like gla' allikevel, ...-Dagen etter, og vi jobber iherdig, for vår fiskmiddag, ...- Ser ut som vi får nok å spise, ...-Mejerismør, og gode krydder, da blir det godt da, minsann!-Frode, kjent mann og vår kjære kollega og "guide", har vist oss så det holder, og kan ta det helt med ro, en dag som dette, når sensommersolen steker oss fra nærmest klarblå himmel ...-Vel, et bedre bilde av undertegnede, blir nok ikke tatt med det første, ...-"Næcken", kalles han hjemme i Sverige, og da spiller han også gjerne fiol. Vi har årlige konkuranser i Jæmtland, for å utse årets "Næck" - jeg ville tro Tom kunne skåret høyt, bare han lærer å spille fiol, ...-Fisken er stor i disse farvann, og minst to mann må til for å sløje han, ...-En fjerdedels fisk i ABU-røyken, er passe, ...-Alt får ikke plass i røyken, og Frode blir nødt å gjøre en jobb med stekepanna, ved siden om, ...,
-Tom, har ikke hatt fiske-hellet med seg ennå, og leser her vannet, for om mulig å avdekke eventuelle eventualiteter, ...
..., etter senere resultat å døme, tror jeg han til sist fant ut av et eller anna, ...-Fisk er godt det, men pølser, er minst like godt, ...-Kommentar, egentlig unødvendig, ..., så dermed; ........-Tom, leste vannet, og her er resultatet, ...-Ja, er det noen som er fortjent med en hvil akkurat nå, så er det Tom.-Vi skjønte han ble gla' i fisken sin, han Tom. Men, etterhvert ble vi mer og mer urolig, for hvor langt han skulle la det gå, ...Etter grove fisker så det holdt, fire døgn sammen med Frode, Tom og Thorleif, var det akkurat passe å få komme seg hjem, og slikke sårene en par, tre uker, før vi atter sto med sekkene parat!
Konstellasjonen denne gangen, er Thorleif, Terje, Knut ("Kuppe'rn"), og jeg selv.

-Vi er på vandring. Har allerede gått 6-7-8 km. Vi føler oss, som halvvegs, men vet med oss, att fortsatt, gjenstår det, sån ca en mil, ..., Uff!
Vel, så er det bare å trave på da, ...-Knut, "Kuppern", en kompis til Toffa, er en ny bekjentskap for meg, men koseligere kar skal man lete lenge etter. Håper vi kommer oss på flere fisketurer sammen, fremover, ...-To brøskiver, med karbonade og speilegg, (og en par tre pils), har vært standard på disse turene, i alle tider. Vi har gått unna det værsta, ca 12 km, og har bare 3-4 igjen. Nå er vi snart framme, nå kan vi slappe av, nå har vi gjort en god jobb, og nå kan vi ta det med ro, og bare "rulle" videre - etter mat og drikke, ...-Terje, er aldrig uten radion sin. Han har vært på tur i snart 50 år, og er det en ting han ikke kan være foruten på tur, så er det radion!-Vi har surt vær, og normalt folk hadde bare så vidt, med normal stor viljestyrke karet seg ut, ..., vi derimot, ...-Toffa har også hatt en tuff kveld. Han har fisket både med 12' grams Spesiel med røde prikker mot sølv, og med røde prikker mot messing. Han er nærmest traumatisk når jeg treffer han - ikke en fisk! En kopp svart kaffe med tilbehør, hjelper dog, og snart er Toffa like så pigg, som . ....? Kalle Anka, ... omtrent, ...-Vel, her svinger det fort, fra Kalle Anka, til dagens fiskehelt. Men slik er han, Toffa. Enten går han ut og fisker, langt før vi andre våknet, eller så fisker han helt andre plasser enn noen av oss andre kunne tenkt oss å fiske. Det har vist seg mange ganger, at han Thorleif, han er en riktig "jækel" han - på å fiske, .....-Flott fisk!Toffa har fisket på sine kanter, og jeg har fisket på mine kanter, og så møtes vi ved leiren om kvelden, og viser hva vi har fått, ...-Knut, "Kupper'n", tar ikke dette med fiske så alvorlig. Men han bærer tross alt med seg fiskestanga, alle steder han går, ... .-Fiske, er ikke alt. Naturopplevelser, er minst like mye verdt, ..., og bare det å hoppe over en bekk, ... og stoppe opp, ..., og se, ...-Vi hadde drittvær, alle døgn, untatt det siste, ...
Dette var truende, men tross alt, en av de fineste kveldene, ...-Fjellugla, var vanlig på Hardangervidda før om åren, men er nå desverre ikke til stede lenger.-Det er mange desenier siden uggla var her sist, men fortsatt ser vi tydlig hvor hu bodde. Hvorfor det er gress på toppen av denne hauen, er for at her hadde hun sitt bo, og her satt hun, rett og slett og dret. Derfor vokser det frodig på disse hauene, for at dem er gjødslet av etterlatenskapen etter mange generasjoener av uggler.-Vi mennesker derimot, gjødsler ikke på hvilken hau som helst. Vi samler skiten. Og akkurat denne plassen, nøt jeg selv godt av, og kunne ikke tenkt meg et bedre arrangemang, ...-Er man kald og frossen, så hjelper det godt å få komme seg inn i hus, ...-Her vankes, ikke bare varme, men, ...-To reinsdyrjegere, har tatt "natta", og finner akkurat her, større utfordring i kortene, enn i jakta på fjellet, ...-Jeg har - som kanskje framgått av de seneste bildene - etter noen dager og netter på fjellet, på nytt havnet i sivilisasjonen. Jeg er på "hotell", og her er "Hotelldirektøren". En nærmere presentasjon får gjenstå til en annen gang, men så mye skal være sagdt, at triveligere kar, skal lenge søkes, ...-Jeg er som regel restrtektiv i så hensyn, men viser her noe av mitt fiskeutstyr, ...-... Her går det stor ørret!
Bare så synd att dem ikke tar kroken min, ...-Terje fisker!!!-Terje fisker i fint motlys, ...-Terje - med Hilleberg Nallo GT 3 i bakgrunnen - har fisket ferdig, ...-Det er muligens noen som har tenkt å spise fisk til middag, ...-Her, er muligens noen, ...-... ser ut som "Kupper'n" kunne tenkt seg en fiskbit, ...-Etter fire døgn med drittvær, kommer siste kveld, med sol og klarblå himmel, ...-Jeg - og alle andre - nyter kvelden vi fått, ...-Knut, prøver seg med stang og krok, ...-..., men det skal en "Thorleif" til, for å virkelig få noe på kroken, ...-...1,7 kg! - (uten solbriller)-Vi har hatt drittvær i snart en uke, og nyter alt vi kan, når først solen viser seg.-..., siste kvelden blir praktfull, Hardangervidda på sitt beste, slik skal det være, ...-Her har vi prøvt å fiske i mange dager, men kun i drittvær. Nå, 1 time før det blir mørkt, siste kveld, viser seg "hølen" fra sitt beste, men det er for sent, ...-Natten faller på, og temperaturen faller betraktelig. Det blir en "svinkald" siste natt.-Jeg har egentlig gitt opp fisket, men det er vår første fine kveld, og jeg nyter den lengst mulig, samtidig som jeg slenger et kast i ny og ne, i forhåpning om at .... ....-Terje vekker meg i 6-7-tiden om morran, hyler opp om vinter, og mener jeg må ut å knipse bilder, ...-..., jeg er ikke akkurat A-menneske, og lar han Terje få argumenetere en time til før jeg gidder å åpne soveposa mi.-Først nå, når jeg kommet meg ut, skjønner jeg hva han bråket om - vinteren er her!-Vi våkner opp til et helt annerledes Hardangervidda, enn hva det var når vi la oss igår kveld. Alt er frosset til is. Vannet som samles lengst ned langs etter teltduken, kan brytes løs som store kompakte iskaker. Jeg hadde blandet ice-tea i en flaske, og ja, her var det virkelig snakk om ice-tea, dagen etter; flaska var nærmest bunnfrossen. Vi får senere vite at det vært 5-6 minusgrader om natta.
Vel, med det, er det ikke annet å si, enn at turen er over, og det eneste som gjenstår, er å komme seg hjem, ...Resumé.

I det store og hele, har nok Hardangervidda vært, som Hardangervidda pleier å være. Noen dager med pent vær, og noen dager med ikke så pent vær. Noen får stor fisk, og noen får ikke så stor fisk. Slik er det som regel.
For egen del imidlertid, blev årets to turer minnesværdige, og spesielle av forskjellige grunner - både i positiv og mindre positiv forstand.
1) Jeg fikk personlig rekord på ørret; 4 kg fordelt på 69 cm. (K-faktor ca 1,2!).
2) Jeg har aldrig tidligere fått så dårlig med fisk, som jeg fikk på andre turen.
3) Jeg fikk et hull i benet, som per idag kostet meg flerfoldige tusenlapper, og som jeg sliter med enn idag. Nå, tre måneder etter, har såret forsatt ikke grodd. Jeg har fått eksem over hele leggen og allergisk reaksjon med kløe over hele kroppen. Jeg har gått på medisiner, salver og vært innpakket på forskjellige måter, jeg har vært innom både legevakt, offentlig helsepleie, fastlege, og akkurat nå er jeg til behandling på Volvat Medisinske Senter på Majorstuen.
Vel, da kan det jo ikke bli bedre da, ..? Nei, faktisk ikke! Den 4-kilosen oppveger alt det øvrige. Hva jeg i framtiden kommer til å ha av minner fra Hardangervidda 2008, er stort sett en ørret på 4 kg som var 69 cm lang! Der har vi fiskesommeren 2008, for Anders Gilljam.
Takk for det, alle gode fiskekamrater; Frode, Thorleif, Terje og ikke minst Tom, som jeg kan dele gleden med i år - da hans 3,5 kilos er nest størst, ikke bare for oss på våre turer i sommer, men også den nest største noensinne for Tom, (som har 4,2 kg som pers. vil jeg minnes).
Vel, om et drøyt halvår, er det ny sessong, og nye fisker, ...!

Vi sees, ...!
Hilsen,
Anders.